‘’Evliliğinizi kurtarmak veya geliştirmek konusunda ciddi misiniz?’’
Aile ve çift terapisi, bireysel veya grup terapisinden farklı bir yapıya sahip olabilir. Bireysel terapi yalnızca bir danışanın ihtiyaçlarına, isteklerine ve hedeflerine odaklanırken, çift terapisi zamanı eşler arasında böler ve birden fazla kişinin destek alması için adil ve dengeli bir fırsat sağlamayı amaçlar. Bu tür ruh sağlığı tedavisi, sizin ve eşinizin kendiniz ve birbiriniz hakkında bilgi edinmenize ve ilişkinizi nasıl güçlendirebileceğinize yardımcı olabilir.
Tüm aileler gelişimlerinde kriz anlarından geçer, bu nedenle aile ilişkilerini yeniden düzenlemek ve zorlukların üstesinden gelmek gerekir. Sistemik aile terapisi, farklı nitelikteki (diğerlerinin yanı sıra ilişkisel, kuşaksal) çatışmalarla mücadele eden ve bunların üstesinden gelmekte zorluk yaşayan çiftler veya ailelerle çalışan bir psikoterapi türüdür. Tüm ailenin katılımıyla yapılabileceği gibi aileden sadece bir kişiyle de uygulanabilen bir psikoterapidir. Bu tür terapide aile farklı konfigürasyonları içinde anlaşılır: çocuksuz çiftler, biyolojik veya evlat edinilmiş çocukları olan çiftler, tek ebeveynli aileler, yeniden oluşturulmuş aileler ve diğerleri.
Aile Terapistinin Rolü Nedir ve Aile Terapisi Danışmanlığında Hedef Alanlar Nelerdir?
Aile terapisti, psikoterapi ve aile sistemleri alanında geliştirilen araçları kullanarak, dikkatini müdahalenin hedefini oluşturan çeşitli unsurların hem semptomlarını hem de etkileşim kalıplarını tanımlamaya ve anlamaya odaklar. Aile Terapisi, ailenin üyeleri arasında uyumlu ilişkiler sürdürmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Ayrıca üyelerinden birinin tedavisine de odaklanabilir. Babanın alkolizmi veya annenin depresyonu müdahale ihtiyacını tetikleyebilecek örneklerdir.
Bu olayların tek nedeni aile içi ilişkilerin bozulması yani aile üyeleri arasındaki ilişkilerin bozulması değildir. Ancak bir üyenin problem davranışlarının oluşmasında ailenin katkıda bulunduğu konusunda görüş birliği vardır. Araştırmaların gösterdiği gibi, bir müdahale olarak aile terapisi her üyenin bireysel bozukluklarının tedavisinde yardımcı olur. Gerekli durumlarda çiftlerden her biri ayrı ayrı bireysel terapiye alınabilir.
Böylece, çeşitli unsurlar arasında kurulan duygusal bağlantıların karmaşıklığını göz önünde bulundurarak, aileler, çiftler, bireyler veya gruplarla birlikte, kendi etkileşim biçimlerine daha uygun alternatifler geliştirmeye hazırlar.
Aile terapisi danışmanlığındaki müdahalemiz, çiftin oluşumu ve çift olarak yaşamın başlangıcı, çocukların doğumu/evlat edinilmesi, çocukların eğitimi ve büyümesi (çocukluktan yetişkinliğe kadar) ile ilgili durumlara yanıt vermeye yardımcı olabilir. Çocukları evden ayrıldığında kendilerini yalnız hisseden çiftler/ebeveynler, yaşlı çiftler/ebeveynler ve diğerleri.
Aynı anlamda, yas süreçleri, hastalık süreçleri, aile içi çatışmalar gibi ailenin yüzleşmek zorunda kaldığı diğer kriz türlerinde de destek sağlayabilir. Aile terapisi, ayrılık veya boşanma durumlarında arabuluculuğa da önemli bir katkı sağlayabilir.
Aile terapistinin, teknikleri uygulamaktan çok, dikkatli değerlendirme ve izleme gerçekleştiren kişi olduğunu unutmayın. Çünkü sorunların nedenlerinin anlaşılmasını teşvik eder ve kişilerarası ilişki becerilerini geliştirir. Bu tür tutumların dikkate alınması, ailenin çatışmaları çözme becerisine sahip olarak ofisten ayrılabilmesi açısından önemlidir.
AİLE TERAPİSİ konsültasyonları kimlere yöneliktir?
Aile terapisi konsültasyonlarında, ilişkisel veya ailesel bir kriz durumunda ortaya çıkabilecek zorlukların üstesinden gelmenin yollarını onlarla birlikte geliştirmek için aileleri veya aile üyelerini destekliyoruz. Ayrılık ve boşanma süreçleri, yas süreçleri gibi geniş kapsamlı olabilen, stres veya çatışma yaratan durumlarla, özel terapötik destek olmadan, ilgili birey veya bireylerin başa çıkmasının zor olduğu durumlara müdahale etmeyi amaçlamaktadır.
AİLE TERAPİSİ DANIŞMANLIĞINDA SÜREÇ NASIL GERÇEKLEŞİR?
Aile terapisi görüşmelerinin gerçekleşeceği tüm süreci oluşturan farklı anlar, belirlenen sorunun türüne ve ailenin bu soruna katılım düzeyine bağlıdır.
Değerlendirme süreci, durumun tanısının konulduğu ilk üç oturumda gerçekleştirilir.
Durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra algılanan ihtiyaçlara göre haftalık, iki haftada olabilen, aile ile belirlenecek süre boyunca seanslar planlanır.
Müdahale süreci boyunca, gelişmenin hızı, müdahalenin hedefi olması gereken hususlar veya müdahaleden yararlanmaya devam edilmesinin gerekliliği hakkında bilgi toplamak amacıyla yeniden değerlendirmeler yapılır.
AİLE TERAPİSİ DANIŞMANLIĞI ŞAHSEN VEYA ONLINE OLABİLİR Mİ?
Aile terapisinde değerlendirme ve müdahale konsültasyonları Psikodeğişim Danışmanlık ‘da gerçekleştirilmektedir. Görüşmeler ayrıca online olarak da gerçekleştirilebilir.