
Ne yazık ki birçok kişi psikolojik istismarcıyla ilişki içerisindedir ve bunun farkında değildir. Bu makaleyi okuyun ve onu tanımlamayı öğrenin.
Ne yazık ki, istismarcı ilişkiler son derece yaygındır. Pek çok kadın, ciddi travma, depresyon ve diğer bozukluklara ve hatta ölüme kadar uzanan hasarlara neden olabilecek çok yıkıcı durumların içinde sıkışıp kalıyor.
Bu mağdurlar, tanımlanması daha zor olan ve fiziksel şiddet kadar zarar veren bir psikolojik saldırganla yaşıyor olabilir.
Evliliğinizde mutsuz musunuz? Kendinizi kapana kısılmış mı hissediyorsunuz, özgüveniniz mi düşük, izole edilmiş mi? Bunun nedeni eşinizin psikolojik istismarcı olması olabilir mi? Psikolojik istismarın fiziksel şiddete dönüşerek daha ciddi sonuçlar doğurabilmesi nedeniyle bu durumu erken tespit etmek çok önemlidir.
Makaleyi okuyun ve bu tür istismarın mekanizmalarını anlayın ve psikolojik saldırganı nasıl tanımlayacağınızı öğrenin.
Psikolojik istismarın sonuçları
Psikolojik saldırganlığın etkileri fiziksel saldırganlık kadar ciddi, hatta daha da ciddi olabilir. En endişe verici konulardan biri de psikolojik istismarcının mağdurlarının kendilerini suçlama ve istismarı en aza indirme eğiliminde olmalarıdır.
Bu yıkıcı olabilir çünkü çektiği acıyı küçük gösteren kişi yardım istememekle kalmayacak, aynı zamanda acısını daha da kötüleştirme eğiliminde olacaktır. Ve etkileri hem kısa hem de uzun vadede yıkıcı olabilir.
Kısa vadeli etkiler mağdur tarafından biraz şaşkınlıkla algılanır. Bunun nedeni, psikolojik saldırganın nadiren tacizde bulunarak bir ilişkiye başlamasıdır, bu nedenle işaretler neredeyse fark edilemez. Herhangi bir şiddet türüne başlamadan önce güçlü bağlar kurmayı ve partnerini iyi tanımayı umuyor.
İstismarcılar güçlü bağlara sahip olarak, mikro saldırganlıklar ve diğer küçük tavırlarla eşlerinin özgüvenini zayıflatmaya başlarlar. Ve güzel bir gün başlar, bağırmalar, alaylar, tehditler… Ve bu anlamda mağdurların şaşkınlıkla tepki vermesi çok yaygındır… Ve şu davranışları sunar:
- Sürpriz ve kafa karışıklığı;
- Kendinizle ilgili şüpheler. Mağdurun bunun gerçekten olup olmadığını, yoksa sadece bir izlenim mi olduğunu sorgulaması yaygındır;
- Kaygı veya korku;
- Aşırı dikkat;
- Utanç ya da suçluluk;
- İstismara tepki olarak saldırganlık;
- Aşırı pasiflik ve/veya kayıtsızlık;
- Sık ağlama;
- Yenilgi, iktidarsızlık ve çaresizlik duyguları;
- Kurban sürekli olarak “yumurta kabukları üzerinde yürüyormuş” gibi hisseder;
- Manipüle edildiğinize, kullanıldığınıza ve kontrol edildiğinize dair duygular;
- Varlığınızın istenmeyen olduğu hissi.