
Eşiniz mantıksız bir şekilde kıskanç mı? Yoksa eşinizin başka insanlara veya ilgi alanlarına odaklanması durumunda kıskançlık hisseden evlilikteki kişi siz misiniz? Bu davranışı sergileyen kişi kim olursa olsun, evlilikteki kıskançlık, çok ileri götürüldüğünde evliliği mahvedebilecek zehirli bir duygudur.
Ancak medyanın etkisi altında kalıp, filmlerde veya dizilerde gösterildiği gibi kıskançlığın ilişkide sağlıklı olup olmadığını merak edebilirsiniz.
Medyanın romantik filmlerde tasvir ettiğinin aksine, kıskançlık aşka eşdeğer değildir. Kıskançlık çoğunlukla güvensizlikten kaynaklanır. Kıskanç eş genellikle partneri için “yeterli” olmadığını hisseder. Düşük öz saygıları, diğer insanları ilişkiye tehdit olarak algılamalarına neden olur.
Onlar da eşlerini dışarıda herhangi bir arkadaşlık veya hobi edinmelerini engelleyerek kontrol etmeye çalışırlar. Bu sağlıklı bir davranış değildir ve sonunda evliliği mahvedebilir.
Bazı yazarlar kıskançlığın köklerini erken çocuklukta görürler. Kardeşler arasında “kardeş rekabeti” dediğimiz zaman gözlemlenir. O yaşta, çocuklar ebeveynlerinin dikkatini çekmek için rekabet ederler. Bir çocuk ayrıcalıklı sevgi görmediğini düşündüğünde, kıskançlık duyguları başlar.
Çoğu zaman, bu yanlış algı çocuk gelişip sağlıklı bir özsaygı düzeyine eriştikçe ortadan kalkar. Ancak bazen, kişi flört etmeye başladığında en sonunda aşk ilişkilerine de aktarılarak devam eder.
O halde, kıskançlıktan nasıl kurtulacağımıza ve evlilikte kıskançlığın nasıl üstesinden geleceğimize geçmeden önce, evlilikte kıskançlığın ve evlilikte güvensizliğin nedenlerini anlamaya çalışalım.
Evlilikte kıskançlık nedir?
Evlilikte kıskançlık yeni bir kavram değildir. Evlilikte kıskançlık, kişinin eşinin başka birine veya bir şeye ilgi duyması veya ilgi duyması konusunda duyduğu güvensizlik veya korku hissidir. Kıskançlık, çiftleri ilişkilerini takdir etmeye ve korumaya motive ederse normal ve sağlıklı olabilir.
Ancak kıskançlık, partneri kontrol etmeye, suçlamaya veya görmezden gelmeye yol açıyorsa sağlıksız ve zararlı da olabilir. Kıskançlık, düşük öz saygı, gerçekçi olmayan beklentiler veya geçmişteki ihanet deneyimlerinden kaynaklanabilir.
Kıskançlık hem çevrim içi hem de çevrim dışı aktivitelerle beslenebilir.
Yapılan bir ankete göre, partnerleri sosyal medyayı kullanan yetişkinlerin %23’ü, partnerlerinin bu sitelerde başkalarıyla etkileşim kurma biçiminden dolayı ilişkilerinde kıskançlık hissettiklerini veya güvensizlik yaşadıklarını söylüyor.
Evlilikte kıskançlığın nedenleri
İlişkilerde kıskançlığın çeşitli nedenleri olabilir. Kıskançlık hissi, bir kişide bazı olaylar nedeniyle ortaya çıkar ancak doğru zamanda dikkatli bir şekilde ele alınmazsa başka durumlarda da ortaya çıkmaya devam edebilir.
Kıskanç eşin, kardeş rekabeti, partnerin uygunsuz davranışları ve ihlalleri gibi çözülmemiş erken çocukluk sorunları olabilir. Çocukluk sorunlarının yanı sıra, önceki ilişkide sadakatsizlik veya sahtekârlıkla ilgili kötü bir deneyimin bir sonrakinde kıskançlığa yol açması da mümkündür.
Uyanık (kıskanç) kalarak durumun tekrarlanmasını önleyebileceklerini düşünürler. Bunun yerine evlilikte güvensizliğe yol açar.
Bu mantıksız davranışın ilişki için toksik olduğunu ve eşi uzaklaştırabileceğini fark etmezler, bu da kendini gerçekleştiren bir kehanet haline gelir. Kıskançlık patolojisi, etkilenen kişinin kaçınmaya çalıştığı durumu yaratır.
Evlilikte kıskançlığın belirtileri nelerdir?
Evlilikte kıskançlık ilişkiye zarar verebilir, güvensizliğe ve güvensizliğe neden olabilir. İşte kıskançlığın beş yaygın belirtisi ve açıklamaları:
Aşırı sahiplenme
Sağlıksız kıskançlık, sahiplenici davranışlara yol açar, partnerin özgürlüğünü kısıtlar, sürekli olarak etkileşimlerini sorgulatır, kontrol ve boğucu bir atmosfer yaratır.
Sürekli suçlamalar
Kıskanç bireyler, kendi güvensizlikleri ve itimatsızlıkları nedeniyle, kanıt olmasa bile, eşlerini sadakatsizlikle veya uygunsuz davranışlarla sık sık suçlayabilirler.
İzleme ve gözetleme
Evlilik ve kıskançlık, birlikte ele alınması gereken iki karmaşık durumdur ve bir kişiyi etik olmayan faaliyetlerde bulunmaya zorlar. Kıskançlık, ihanet korkusu nedeniyle partnerin mahremiyetini ihlal ederek, mesajları, e-postaları veya sosyal medyayı kontrol etme gibi müdahaleci davranışlarda kendini gösterebilir.
Etkileşimlere karşı artan duyarlılık
Kıskanç eş, partnerinin başkalarıyla yaşadığı her türlü etkileşime sert tepki gösterebilir ve masum etkileşimleri evliliğe yönelik potansiyel tehditler olarak yorumlayabilir.
Duygusal ve sözlü patlamalar
Kıskançlık, kıskanç eşin güvensizlik ve korku gibi bunaltıcı duygularıyla başa çıkmakta zorlanması nedeniyle, öfke, saldırganlık veya duygusal geri çekilme gibi duygusal dengesizliklere yol açar.
Evliliğimde kıskançlıkla nasıl başa çıkabilirim?
Evlilikte kıskançlıkla başa çıkmak, sağlıklı ve güvenilir bir ilişki sürdürmek için çok önemlidir. Kıskançlıkla başa çıkmanıza yardımcı olacak konular şunlardır:
Öz-Yansıma: Kıskançlığınızın temel nedenlerini keşfedin, güvensizliklerinizi belirleyin ve öz güven ve öz değer inşa etmek için çalışın. Evlilikte kıskançlığı nasıl durduracağınızı bilmek için düşünceler ve duygular üzerinde düşünmek önemlidir.
Açık İletişim: Kıskançlık duygularınızı eşinizle tartışın, endişelerinizi dile getirin ve güven ve anlayış oluşturmak için birlikte çalışın.
Sınırları Belirleyin: İlişkinizde güvensizlik hissini azaltmak ve güvenlik duygusunu sağlamak için partnerinizle net sınırlar belirleyin.
Çift Terapisi Almak için 0536 206 14 44 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.