İlişkiyi ne zaman bitirmeliyim?

İlişkiyi ne zaman bitirmeliyim?

İlişkiyi bitirme zamanının gelip gelmediğini nasıl anlarsınız? Makaleyi okuyun ve Dr. Mustafa Arslan’ın  tavsiyelerine göre yola devam etmenin ne zaman daha sağlıklı olduğunu anlayın.

Birinden hoşlanmak her zaman “mutlu son” anlamına gelmez. Bir ilişkiyi bitirmek hiçbir zaman kolay bir durum değildir; kararı kim vermiş olursa olsun, her iki kişinin de psikolojik sağlığını etkiler. Sebepler, diğerlerinin yanı sıra sadakatsizlik, sürekli kavgalar, kıskançlık gibi çok çeşitli olabilir.

Çoğu zaman sırf rahat olduğumuz için mutsuz bir ilişki içinde kalırız. Zevk almak bazı durumlarda acı çekmek anlamına da gelebilir.

İşte tehlike de burada yatıyor. Pek çok insan duygusal bir eksiklik geliştirir veya acıyı zevkle ilişkilendirir. Bu, ebeveynler ve çocuklar arasındaki sorunlu ilişkiler nedeniyle çocuklukla ilgili bazı sorunlarla haklı çıkar.

Bu noktada durup derin bir nefes almanız, kendinize karşı dürüst olmanız ve ilişkiyi bitirme zamanının gelip gelmediğini değerlendirmeniz gerekir. Uyumluluk olmadan bir ilişkide kalamayacağınızı kabul etmek bir olgunluk ve kendini sevme eylemidir.

Ayrılık her zaman acı verir. Ancak partnerinizle artık uyumlu olmadığınızdan şüpheleniyorsanız farklı bir yol izlemenin zamanı gelmiş olabilir. Ve bu sizi partnerinizle sağlıklı bir ilişki sürdürmekten, güzel zamanlar geçirdiğinizi hatırlamaktan ve bir arkadaşlık geliştirmekten alıkoymamalı.

Her ilişki kötü süreçlerden geçer, bu normaldir. Peki ilişkiyi bitirme zamanının gelip gelmediğini nasıl anlarsınız? İpuçlarımıza göz atın, ilişkiniz hakkında düşünmenize yardımcı olacaklar.

1) Güven olmadığında

Güven tüm ilişkilerin temelidir. Güven kaybıyla birlikte sağlıklı bir ilişki sürdürmek zorlaşır . Güvensizlikle birlikte kavgalar da gelecektir. Ve sürekli kavgalar birinin ilişkiyi bitirmesine yol açabilir.

2) Yoksunluk

Fikriniz ve ilgi alanlarınız özel olduğunda, bir parça kıyafet giymek kadar basit bir şeyden, yeni bir profesyonel pozisyon alma veya arkadaşlarla dışarı çıkma kararlarına kadar her seçim dramaya dönüşebilir. Kendinizi kendi seçimlerinizden mahrum bıraktığınızda özerkliğinizi kaybedersiniz ve kendinizi kendiniz olmaktan mahrum bırakmaya devam edersiniz. Bu, ilişkiyi sonlandırıp sonlandırmayacağınıza karar verme zamanının geldiğinin bir göstergesidir.

3) Cinsel ilgi eksikliği

Evlilikte cinsellik doğaldır.  Cinsel ilgi eksikliği rutin hale geldiğinde veya eşler konu hakkında konuşamadıklarında bir şeyler kesinlikle yolunda gitmiyor demektir.

Cinsiyet ilişkinin temel bir parçası olduğundan, bu davranışın nedenini anlamak için derinlemesine düşünmek önemlidir.

4) Taahhüt eksikliği

Bağlılık her ilişkide önemlidir. Ve ilişkiden iyi sonuçlar elde etmek için sevgiyi canlı tutmak ve şefkatle, anlayışla ve sabırla geliştirmek kararlılığı gerektirir.

Bağlılık yoksa, bir kişinin diğerine daha fazlasını vermesi veya kendini mahrum bırakması riski çok yüksektir. Güven, saygı, bağlılık ve arkadaşlık, ikisi arasındaki bağlılığın sonuçlarıdır. Bağlılık olmadan çözümün ilişkiyi bitirmek olması çok muhtemeldir.

6) Diyalog eksikliği ilişkiyi bitirmek için bir neden olabilir

İletişim olmadan ilişki olmaz. Partnerinizle iletişim kuramazsanız veya tam tersi olursa, bağlantıyı sürdürmek ve çatışmaları çözmek zorlaşır.

Yalnızca diyalog bir aşk hikayesini daha ileri götürebilir. Çünkü çift arasında diyalog olmazsa biri diğerini tanımaz hale gelir. Bir yabancıyla ilişkiyi sürdürmek çok zordur.

7) Empati eksikliği

Empati, kendinizi bir başkasının yerine koyma, onun korkularını, başarısızlıklarını, değerlerini, niyetlerini ve her şeyden önce bir sevgi eylemini anlama yeteneğidir. Engelleri birlikte aşabilmek, birbirini önemsemek, ancak empati ile mümkündür.

Empati, bir şakanın ya da eleştirinin iyi karşılanmadığını fark etmemizi sağlayan şeydir. Başkalarına zarar vermemeye dikkat etmemizi sağlayan şey budur. Farklılıklarla iyi başa çıkmamızı sağlayan şey budur.

8) Kıskançlık

Kıskançlığın çok küçük dozları eğlenceli bile olabilir. Ancak aşırısı herhangi bir ilişkinin yıkımıdır. Partneriniz aşırı kıskançlık gösteriyorsa tepki vermeniz gerekir ki bunun ne kadar nahoş bir durum olduğunu görebilirsiniz.

Çift terapisi alanında bir uzmanın yardımı önemli olabilir.

9) Aile içi şiddet

Saldırganlığın hiçbir biçimi haklı gösterilemez. İstismarcı bir ilişki acı yaratmaya mahkumdur. Ve bu travmalar tedavi edilmezse başka, hatta daha ciddi psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Elbette tüm zorluklara rağmen hayatlarını uzlaştırmanın bir yolunu bulan çiftler var. Ve bir psikoloğun veya terapinin yardımı olabilir.

Yapamayacağınız şey, herhangi bir nedenle kötü bir ilişkiyi sürdürmektir.

”Çift Terapisi ” için 0536 206 14 44 Numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.

 

04.01.2025
220
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Psikodeğişim Danışmanlık
Psikodeğişim Danışmanlık
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1